De man met vele namen

Nee, niet Djekkie, maar gewoon Jakkie en Jakkie valt direct met de deur in huis: “Ik heb niet eens een profielfoto op Facebook dus waarom zou ik wel met een foto op de pagina van Huusken willen staan?” Terechte vraag natuurlijk! We leggen hem uit dat onze klanten het leuk vinden om ons beter te leren kennen. 

Dat antwoord stemt Jakkie tevreden en begint dan ook meteen enthousiast te vertellen over zijn leven. “Eigenlijk heet ik Jakkie. Ik heb in mijn leven al zo veel namen gehad, jongen. Benny, Evert, Elbert… De naam Jakkie heb ik van mijn collega’s bij Huusken gekregen. Wat mijn echte naam is, hou ik voor me. Dat is mijn geheim”, lacht Jakkie smakelijk. 

 

Vanaf mijn 15e op markt

“Mijn eerste baantje was bij MINASS. Destijds een groente- en fruitkraam op de Enschedese markt. Dit begon als een weekendbaantje wat al snel veranderde in een doordeweekse baan. Ik weet nog dat ik direct in het diepe werd gegooid. Niets eerst dozen sjouwen. Gewoon meteen klanten helpen en ik vond het geweldig! 

“Voor MINASS heb ik 8 jaar gewerkt tot ik kon werken bij een groothandel. Dat deed ik voor bijna een jaar voordat ik aan de slag kon bij De Groentebroertjes. Ik weet het nog heel goed. ‘s Avonds had ik een sollicitatiegesprek en de volgende dag stond ik al op de markt. Bij deze broertjes heb ik het vak echt geleerd; product- en mensenkennis. Voor mij zijn beide onbetaalbaar”, vertelt Jakkie.

 

Van groenteman naar kroegbaas en
van kroegbaas naar bakkerijmedewerker 

Jakkie, die heeft wel het een en ander gezien op de arbeidsmarkt: “Bij de Groentebroertjes heb ik uiteindelijk 12,5 jaar gewerkt. Daarna had ik tussendoor nog een heus avontuur als kroegbaas, wat helaas niet zo heel goed afgelopen is. Daar laten we het ook mooi bij, want na dit avontuur kon ik lekker aan de slag bij een grote bakker. En van groente en fruit naar brood…? Dat is best wel even een overgang kan ik je zeggen!”

 

Dankzij ‘ff de stad in’ een baan bij Huusken Groenten en Fruit

“Mijn vrouw en dochter stelden op een zaterdagochtend voor om die middag ‘ff de stad in’ te gaan. Prima! Zij waren lekker aan het winkelen, terwijl ik mooi met een koud biertje ergens op het terras kon zitten. De dames liepen een winkel in en ik had zin om even een rondje te doen over de markt. Toen kwam ik de kraam van Huusken tegen. Ik kende Frits nog van vroeger, de oprichter van Huusken Groenten en Fruit. Frits vroeg hoe het met me was en wat ik tegenwoordig voor werk deed. Nadat ik had verteld dat ik in een bakkerij werkte, vroeg Frits ter plekke aan Arjan ‘heey, wol ie um dur bie hebn? En een dag later stond ik te helpen op de markt in Enschede. Dat is nu 18 jaar geleden. Mooi hoe het leven kan lopen hè?”, zegt Jakkie.

“Ik ben nu 57 jaar en ben pas op mijn 50e getrouwd”, gaat Jakkie verder, “Lang verhaal, wat ik je verder zal besparen, maar we hebben samen in ieder geval 3 kinderen. Ondertussen ben ik opa van 4 kleinkinderen. Wat ik verder kan vertellen? Nou, ik ben een geboren Glanerbrugger. Ben er geboren en ik ga er dood!”, vertelt Jakkie vol trots.

 

Mijn favoriete eten?

“Spinazie! Heerlijk met een kruimige aardappel en draadjesvlees wat zo zacht is dat je er niet op hoeft te kauwen. Man, dat is zooo lekker. Iedere maandag kook ik. De rest van de dagen mijn vrouw en iedere dinsdag eten we samen met de kinderen en kleinkinderen. Dat is een prachtig moment.”

 

Hoe laat ik opsta en wat ik dan als eerste doe?

“Mijn wekker gaat dagelijks tussen 03:00 en 03;30. Ligt eraan op welke markt we staan. Ik ga dan naar beneden en rook dan eerst een shaggie. Dan ga ik douchen, aankleden om daarna samen met mijn collega’s een bak koffie te drinken in de opslagloods. Vanuit daar gaan we naar de markt. 

“Aan het vroege opstaan ben ik inmiddels helemaal gewend en na al die jaren vind ik mijn werk nog steeds geweldig. Dat komt vooral door het leuke team en de geweldige klanten aan de kraam. En weet je? Geen enkele dag is hetzelfde!”, sluit Jakkie af.

Meer lezen?

Winactie, lever nu jouw recept in!

Er gaan bij ons vele soorten verse groenten en fruit over de toonbank en eigenlijk zijn we wel benieuwd… Reuze benieuwd zelfs! Hoe maak jij onze producten klaar?

Even voorstellen: Arjan!

Doe je ogen eens dicht en denk aan een marktkoopman die zijn verse mandarijnen aanprijst. Heb je het beeld? Hoor je de stem over de markt bulderen? Houd dit vast!

Even voorstellen: Thomas!

Wat een bink! Mogen we aan je voorstellen; Thomas! Thomas vertelt je graag vol enthousiasme over zijn werk: “Zes jaar geleden kreeg ik hier een stageplek.”

Oehhh, dit is een heerlijke meloen!

“Dit is de meloen die de Spanjaard eet! Dit is de meloen waar je heerlijke parmaham omheen doet. Dit is de meloen die wij 30 jaar geleden hebben ontdekt.”

Even voorstellen: Lucien!

Wanneer Lucien Huusken terugdenkt aan zijn jeugd en hoe hij in het vak van marktkoopman is gerold, beginnen zijn ogen te glinsteren. “Waar zal ik beginnen?”

Even voorstellen: Roy!

“Mijn ouders hadden vroeger een eigen groente- en fruitkraam. Zij namen mij al mee toen ik een jaar of 13, 14, was. Dan mocht ik meehelpen.”

Even voorstellen: Wilma!

Wilma is niet alleen moeder (55) van een zoon en dochter. Sinds 2009 staat zij klaar voor iedereen die bij Huusken op de markt langskomt.

Even voorstellen: Roelof!

Mogen wij aan je voorstellen: Roelof! “Ik ben een echte fruit jongen en ben daar heel trots op. Groente is ook prima, maar mijn hart ligt bij fruit.

Gezond genieten zonder moeite

Genieten van goed eten kan ook gewoon gezond zijn. Zelfs als je niet zoveel zin hebt om je hele routine om te gooien. 9 tips om gezonder te koken met weinig moeite. Oftewel gezond genieten doe je zo: