Gezond genieten zonder moeite

Genieten van goed eten kan ook gewoon gezond zijn. Zelfs als je niet zoveel zin hebt om je hele routine om te gooien. 9 tips om gezonder te koken met weinig moeite:

 

  1. Bak in plantaardige olie, in plaats van andere vetten. Voorbeelden zijn olijfolie, avocado-olie of raapzaadolie.
  2. Pocheer of stoom je eten in plaats van het te bakken, grillen of frituren. Zeker groenten en vis kun je ontzettend goed stomen of pocheren, en ook een stukje kip kan ontzettend opknappen als het gepocheerd wordt in kippenbouillon.
  3. Zorg dat je vriezer vol zit met diepgevroren groenten. Spinazie, doperwtjes, tuinbonen, pompoenblokjes en schijfjes zoete aardappel zijn ontzettend goed in te vriezen. Zo heb je altijd groenten in huis! Hetzelfde geldt voor fruit: vries zelf je favoriete vruchten in; Perfect voor smoothies.
  4. Zorg dat je altijd ontbijt (al is het onderweg!).
  5. Doe eens per week grote boodschappen en haal naast veel groente en fruit ook goede proteïnen in huis, zoals vlees, vis, peulvruchten, noten of vleesvervangers.
  6. Rooster een paar keer per week een enorme ovenplaat groenten (bijvoorbeeld paprika’s, courgette, aubergine, pompoen en zoete aardappel) met veel kruiden. Verwerk deze vervolgens in salades, ovenschotels of soepen of neem mee als lunch.
  7. Investeer in goede anti-aanbak pannen zodat je minder vet hoeft te gebruiken om in te bakken.
  8. Zorg voor een goed gevulde voorraadkast met verschillende soorten (bruine) rijst, quinoa, (volkoren) pasta en andere vullende granen, zoals bulghur, couscous en gerst. En vergeet ook de bonen niet: van kikkererwten tot Cannellini-bonen.
  9. Verwerk restjes groenten, kruiden en bonen in een lekkere soep of puree, die je in een handomdraai in een blender maakt. Ideaal om mee te nemen naar werk.

Meer lezen?

Winactie, lever nu jouw recept in!

Er gaan bij ons vele soorten verse groenten en fruit over de toonbank en eigenlijk zijn we wel benieuwd… Reuze benieuwd zelfs! Hoe maak jij onze producten klaar?

Even voorstellen: Jakkie!

“Eigenlijk heet ik Jakkie. Ik heb in mijn leven al zo veel namen gehad, jongen. Benny, Evert, Elbert… De naam Jakkie heb ik van mijn collega’s bij Huusken gekregen.

Even voorstellen: Arjan!

Doe je ogen eens dicht en denk aan een marktkoopman die zijn verse mandarijnen aanprijst. Heb je het beeld? Hoor je de stem over de markt bulderen? Houd dit vast!

Even voorstellen: Thomas!

Wat een bink! Mogen we aan je voorstellen; Thomas! Thomas vertelt je graag vol enthousiasme over zijn werk: “Zes jaar geleden kreeg ik hier een stageplek.”

Oehhh, dit is een heerlijke meloen!

“Dit is de meloen die de Spanjaard eet! Dit is de meloen waar je heerlijke parmaham omheen doet. Dit is de meloen die wij 30 jaar geleden hebben ontdekt.”

Even voorstellen: Lucien!

Wanneer Lucien Huusken terugdenkt aan zijn jeugd en hoe hij in het vak van marktkoopman is gerold, beginnen zijn ogen te glinsteren. “Waar zal ik beginnen?”

Even voorstellen: Roy!

“Mijn ouders hadden vroeger een eigen groente- en fruitkraam. Zij namen mij al mee toen ik een jaar of 13, 14, was. Dan mocht ik meehelpen.”

Even voorstellen: Wilma!

Wilma is niet alleen moeder (55) van een zoon en dochter. Sinds 2009 staat zij klaar voor iedereen die bij Huusken op de markt langskomt.

Even voorstellen: Roelof!

Mogen wij aan je voorstellen: Roelof! “Ik ben een echte fruit jongen en ben daar heel trots op. Groente is ook prima, maar mijn hart ligt bij fruit.