Met Frits Huusken venten met paard en wagen

Wanneer Lucien Huusken terugdenkt aan zijn jeugd en hoe hij in het vak van marktkoopman is gerold, beginnen zijn ogen te glinsteren. “Waar zal ik beginnen?”, lacht hij, “Ik ben inmiddels 54 en sta daarvan 36 jaar op de markt. Daarvoor ben ik zelfs nog groentechef bij de EDAH geweest, maar dat vond ik echt niets aan. Sterker nog… Ik ging niet met plezier naar mijn werk. Maar goed, ik zal bij het begin beginnen. 

“Als kleine jongen hielp ik mijn vader, Frits Huusken en oprichter van dit bedrijf, regelmatig met venten* in de wijk. We gingen dan met paard en wagen de woonwijk in, of als we geluk hadden, konden we een plek op de markt krijgen die dag. Van tevoren wist je namelijk niet of je een plek kon krijgen die dag. Dat is nu gelukkig anders!”

 

Hey, ga je ouwe helpen!

“Na een paar jaar mijn vader te hebben geholpen, ben ik op mijn 17e gaan werken als groentechef bij de EDAH. Ken je die supermarktketen nog? Tot op een dag een vriend van mijn vader zei ‘Wat doe je hier? Ga je ouwe helpen!’. Die opmerking kwam wel binnen. Vooral in die fase van mijn leven; ik was jong en ik wist nog niet zo goed wat ik wilde in het leven. Maar goed, de opmerking van die vriend raakte me wel en heb daar naar geluisterd. Vanaf dat moment is het balletje voor mij binnen dit bedrijf gaan rollen”, legt Lucien uit. 

 

Ik wilde leraar worden

Vroeger was Lucien tot laat in de stad te vinden. Iedere kroegbaas wist wie Lucien was: “Ik had het naar mijn zin en hard werken was niet helemaal mijn ding. De markt, pfffff. Vroeg eruit, hard werken? Daar had ik moeite mee. Ik had het ook wel een beetje gezien. Ik was er klaar mee,” vertelt Lucien. 

“Dus ik ben een opleiding gaan doen om leraar te worden. Ik was 27 toen ik de opleiding succesvol afronde en kon direct voor de klas staan. Van speciaal onderwijs, kleuters tot aan het voortgezet onderwijs. Ik had het enorm naar mijn zin. Ik kon jonge mensen iets leren en het team was leuk. Niets aan de hand dus,” aldus Lucien, “Maar goed, je kent me ondertussen vast een beetje. Na een jaar of 10 voor de klas te hebben gestaan en veel te hebben vergaderd, was ik hier ook wel een beetje klaar mee. 

“Mijn broer Arjan kreeg hier lucht van en had bedacht dat ik maar eens terug moest komen naar de markt. Zo gezegd, zo gedaan. Dat is nu 17 jaar geleden. En ja, ik heb het nog steeds naar mijn zin! Al die leuke klanten, het leuke team, het samenwerken met mijn broer in het bedrijf wat door mijn vader, moeder, zus en familie is opgericht. Een stuk historie waar ik enorm trots op ben. Iedere dag mag ik meewerken aan dit bedrijf. Echt geweldig!”

 

Mijn favoriete eten?

“Mijn hart ligt bij groenten. Gelukkig is er veel veranderd de afgelopen 10 jaar. Zo worden groenten vaak niet meer 20 minuten gekookt tot het te gaar is. Tegenwoordig worden groenten gebakken in een wok, gestoomd, in de airfryer gedaan. Zelf ben ik een voorstander van ‘nagaren’. 

“Een voorbeeld; het kookadvies van asperges is gemiddeld 5 tot 8 minuten. Ikzelf kook ze 3 minuten en laat ze dan 10 tot 15 minuten nagaren. Je weet niet wat je meemaakt! Bij het nagaren behoudt de asperge zijn structuur en blijft ie lekker warm. Probeer maar eens of kom eens langs aan de kraam dan geef ik je het recept!”, sluit Lucien lachend af.

*Venten is het verkopen van goederen van huis tot huis of op straat, zonder vaste plaats. Degene die dat doet wordt venter genoemd

Meer lezen?

Winactie, lever nu jouw recept in!

Er gaan bij ons vele soorten verse groenten en fruit over de toonbank en eigenlijk zijn we wel benieuwd… Reuze benieuwd zelfs! Hoe maak jij onze producten klaar?

Even voorstellen: Jakkie!

“Eigenlijk heet ik Jakkie. Ik heb in mijn leven al zo veel namen gehad, jongen. Benny, Evert, Elbert… De naam Jakkie heb ik van mijn collega’s bij Huusken gekregen.

Even voorstellen: Arjan!

Doe je ogen eens dicht en denk aan een marktkoopman die zijn verse mandarijnen aanprijst. Heb je het beeld? Hoor je de stem over de markt bulderen? Houd dit vast!

Even voorstellen: Thomas!

Wat een bink! Mogen we aan je voorstellen; Thomas! Thomas vertelt je graag vol enthousiasme over zijn werk: “Zes jaar geleden kreeg ik hier een stageplek.”

Oehhh, dit is een heerlijke meloen!

“Dit is de meloen die de Spanjaard eet! Dit is de meloen waar je heerlijke parmaham omheen doet. Dit is de meloen die wij 30 jaar geleden hebben ontdekt.”

Even voorstellen: Roy!

“Mijn ouders hadden vroeger een eigen groente- en fruitkraam. Zij namen mij al mee toen ik een jaar of 13, 14, was. Dan mocht ik meehelpen.”

Even voorstellen: Wilma!

Wilma is niet alleen moeder (55) van een zoon en dochter. Sinds 2009 staat zij klaar voor iedereen die bij Huusken op de markt langskomt.

Even voorstellen: Roelof!

Mogen wij aan je voorstellen: Roelof! “Ik ben een echte fruit jongen en ben daar heel trots op. Groente is ook prima, maar mijn hart ligt bij fruit.

Gezond genieten zonder moeite

Genieten van goed eten kan ook gewoon gezond zijn. Zelfs als je niet zoveel zin hebt om je hele routine om te gooien. 9 tips om gezonder te koken met weinig moeite. Oftewel gezond genieten doe je zo: