
Mijn vader en moeder hebben mij het vak geleerd
“Mijn ouders hadden vroeger een eigen groente- en fruitkraam. Zij namen mij al mee toen ik een jaar of 13, 14, was. Dan mocht ik meehelpen met het opbouwen van de kraam, alles uitstallen en zelfs klanten helpen. Helaas had ik school en kon ik alleen mee op de zaterdag. Maar later… Toen mijn schooltijden veranderden, kon ik ook op de dinsdag helpen. Ik was er dus vroeg bij!”, vertelt Roy met een mooie lach op zijn gezicht.
Van groenten en fruit een uitstapje naar de horeca
De groenten en fruit hebben Roy in eerste instantie niet achter de groente- en fruitkraam kunnen houden. Toen hij 18 was, is hij een opleiding voor de horeca gaan volgen: “Na mijn afstuderen kon ik direct aan de slag bij La Place, waar ik een geweldige tijd had. Ik heb daar ontzettend veel geleerd, vooral in de omgang met mensen. In de tussentijd zijn mijn ouders gestopt met de groente- en fruitkraam en is mijn vader, Roelof, gaan werken bij Huusken. Die kennen jullie vast wel! Hij deelde regelmatig de mooie verhalen en vertelde hoe hij het naar zijn zin had. Die verhalen hebben mij wel getriggerd. Ze waren (en zijn) geweldig om naar te luisteren!”
En van de horeca weer terug naar de groenten en fruit
“Ik ben vroeg vader geworden”, vertelt Roy, “Het werk in de horeca kon mij niet de stabiliteit bieden die een vader graag wil geven aan zijn kind. Daarom heb ik besloten om weer te gaan werken op de markt. Dankzij mijn vader kon ik aan de slag bij Huusken. Ik werd met open armen ontvangen door het team. Het voelde meteen als een warme, fijne samenwerking met mijn nieuwe collega’s.”
‘s Nachts om 04:00 uur een kop koffie met mijn vader. Mooie momenten!
De wekkers gaan vroeg bij Huusken, zo ook bij Roy: “Ik sta op om 03.15 uur in de ochtend en spring dan lekker onder de douche. Daarna rij ik naar de loods waar alle groenten en fruit gekoeld bewaard worden. Daar is mijn vader dan ook. Iedere dag weer een mooi en gezellig moment”, vertelt Roy trots. Terwijl ze alles klaarzetten voor de markt, drinken Roy en Roelof altijd een kop koffie en kletsen ze bij. Als alles is ingepakt, rijden ze samen naar de markt waar ze de rest van het team treffen. “Zo ziet een gemiddelde ochtend eruit voor mij”, lacht Roy, “Ja, het is hard werken! Maar geweldig om te doen. Dat komt vooral door het geweldige team en de dankbare klanten die ik mag helpen.”
Wat ik doe in mijn vrije tijd?
“In mijn vrije tijd breng ik zoveel mogelijk tijd door met mijn zoon en vriendin. Verder heb ik een leuke vriendengroep waar ik vaak mee ga karten, bowlen en zo af en toe een biertje mee ga drinken. Ergens op het terras of gezellig bij elkaar thuis.
Wat ik zelf lekker vind?
“Ik ben een fan van de Hollandse pot”, vertelt Roy, “Simpel en vooral heel lekker. Mijn favoriete eten is dan ook een lekkere Bildstar aardappel en verse sperziebonen met een lekker gekruid karbonaadje. Als je de karbonade goed en ruimschoots kruidt, dan hou je een heerlijke jus over. Lekker voor over de Bildstar! Een echte aanrader.”
Dan rest alleen nog de hamvraag: groente of fruit?
“Mijn hart ligt bij beiden. Ik kan ook niet echt zeggen of er zoiets bestaat als een typisch klant voor groente of fruit. We hebben wel vaste klanten die bepaalde voorkeuren hebben, maar dat is logisch. Ik eet zelf best veel fruit en kook iedere dag vers. Niets uit een potje dus, gewoon lekker verse groenten en fruit!”, sluit Roy af.

Meer lezen?
Winactie, lever nu jouw recept in!
Er gaan bij ons vele soorten verse groenten en fruit over de toonbank en eigenlijk zijn we wel benieuwd… Reuze benieuwd zelfs! Hoe maak jij onze producten klaar?
Even voorstellen: Jakkie!
“Eigenlijk heet ik Jakkie. Ik heb in mijn leven al zo veel namen gehad, jongen. Benny, Evert, Elbert… De naam Jakkie heb ik van mijn collega’s bij Huusken gekregen.
Even voorstellen: Arjan!
Doe je ogen eens dicht en denk aan een marktkoopman die zijn verse mandarijnen aanprijst. Heb je het beeld? Hoor je de stem over de markt bulderen? Houd dit vast!
Even voorstellen: Thomas!
Wat een bink! Mogen we aan je voorstellen; Thomas! Thomas vertelt je graag vol enthousiasme over zijn werk: “Zes jaar geleden kreeg ik hier een stageplek.”
Oehhh, dit is een heerlijke meloen!
“Dit is de meloen die de Spanjaard eet! Dit is de meloen waar je heerlijke parmaham omheen doet. Dit is de meloen die wij 30 jaar geleden hebben ontdekt.”
Even voorstellen: Lucien!
Wanneer Lucien Huusken terugdenkt aan zijn jeugd en hoe hij in het vak van marktkoopman is gerold, beginnen zijn ogen te glinsteren. “Waar zal ik beginnen?”
Tips om meer groenten en fruit te eten binnen het gezin (vooral je kinderen)
Want het is een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat onze kinderen genoeg groente en fruit binnenkrijgen. We willen er vaak alles aan doen.
Even voorstellen: Wilma!
Wilma is niet alleen moeder (55) van een zoon en dochter. Sinds 2009 staat zij klaar voor iedereen die bij Huusken op de markt langskomt.
Even voorstellen: Roelof!
Mogen wij aan je voorstellen: Roelof! “Ik ben een echte fruit jongen en ben daar heel trots op. Groente is ook prima, maar mijn hart ligt bij fruit.
Gezond genieten zonder moeite
Genieten van goed eten kan ook gewoon gezond zijn. Zelfs als je niet zoveel zin hebt om je hele routine om te gooien. 9 tips om gezonder te koken met weinig moeite. Oftewel gezond genieten doe je zo: